+381(0)11 22 870 22 | 062 323 423

Tasos

Tasos - Prelepo smaragdno ostrvo Grčke! Za prave hedoniste!

       

Tasos - najsevernije i najzelenije ostrvo Egeja i jedno od najlepših ostrva koje ima Grčka.Bogovi su Tasosu podarili raskošnu lepotu i bogastva mirisnom borovinom  i brojnim vodopadima  pa sa pravom nosi epitet ”Šuma koja pliva”, od čije lepote prosto zastaje dah. Poznat je i po belom mermeru, zastupljeno je pčelarstvo, uzgoj ovaca, i koza, ribarstvu, vinu, koštunjavim plodovima, kristalno čistom moru i brojnim peščanim uvalicama. Centar ostrva i glavna luka je grad Tassos-Limenas.

Tasos je jedno od najpopularnijih ostrva među turistima iz Srbije, to je najsevernije grčko ostrvo, obima oko 100 kilometara. Udaljeno je od kopna oko 8 kilometara. Geografski, opripada oblasti Trakija, a politički je uvršteno okrug Kavala. Površina Tasosa iznosi okruglo 390 km², što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke, a glavne odlike su mu prijatna klima, brojne mirne plaže i divlje uvale, na kojima možete uživati i odmarati se daleko od buke i saobraćaja.

Samo ostrvo je vrlo mirno i stoga je pravi izbor za porodice sa decom i parove koji traže ušuškan romantični odmor. Tasos krase tradicionalna selapeščane plaže, živopisne grčke taverne i tirkizno more koje je zaštitni znak ostrva. Lako ćete se upoznati sa celim Tasosom jer je mreža puteva vrlo dobro urađena tako da je svim turistima istraživanje njegovih skrivenih bogatstava pravi užitak.

Ovde je veoma popularno slatko od bundeve, zelenih (neuzrelih) smokava, oraha, narandžine kore... tako da pored maslina, maslinovog ulja, ratluka, pastela (table meda sa susamom, bademom, lešnikom, pistaćima ili orasima), mislim da će i oni sa najistančanijim ukusom pronaći nešto za sebe. Ukoliko šetate sa decom, a udovoljavate njihovim željama bar tokom tog desetodnevnog odmora, pripremite sitan novac (po pola evra), jer na svakom uglu i pored svakog kioska postoje one igračke (konji, slonovi, automobili, svemirski brodovi) za ljuljanje / vožnju, čija ta dva-tri minuta koštaju pedeset centi.  

Glavnom ostrvu, pripadaju još tri vrlo mala ostrva: Tasopulo na severnoj strani, Kinira na istočnoj i Panagija na južnoj.

Nekada je Tasos bio čuven i po proizvodnji vina, ali se danas vinova loza uzgaja isključivo za vlastite potrebe. Ostrvo je razvilo proizvodnju maslinovog ulja i ostalih proizvoda od maslina, po čemu je i poznato u svetu. Drvo masline se obrađuje na razne načine i u različite svrhe, tako da se celokupno stablo koristi i nema ni najmanjeg otpada. Plod se koristi u ljudskoj ishrani, otpalo lišce za prehranu stoke, a drvo u proizvodnji nameštaja i alata.