+381(0)11 22 870 22 | 062 323 423

Grčka 2020

Lubenice, roštilj, more i 13. plata

Grčka već tradicionalno predstavlja top destinaciju za turiste iz Srbije. Nije ni čudo, obzirom na geografski položaj, prirodne lepote Grčke i njenu razudjenost, arheološko i kulturno nasledje i kulinarske specijalitete, kao i religijske sličnosti.
Grčka se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva, sa obalom u ukupnoj dužini od preko 13.000 kilometara. Po razudjenosti je druga u Evropi, sa mnoštvom zaliva, uvala, poluostrva i ostrva. Na celoj teritoriji je isprepletana kultura duga hiljadama godina, od antičke, vizantijske, klasične i otomanske, a nasledje u svojoj harmoniji svedoči o starim civilizacijama i velikim carstvima.

Od grčkih specijaliteta svakako morate probati suvlaki (svinjski raznjići), kleftiko (jagnjetina sa krompirom), giros, tzatziki, musaku od plavog patlidžana, ovčije kiselo mleko, kozji sir feta, masline, groždje, čuveno maslinovo ulje Kalamata i još što-šta.

Grčka je danas moderna država, članica Evropske Unije, u kojoj živi oko 10 miliona Grka. Preko 95% stanovništva pripada grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Od turističkih regija izdvajaju se kontinentalna Grčka i ostrva. Najposećenija regija severne obale je poluostrvo Halkidiki sa letovalistima na „tri prsta“: Kasandri, Sitoniji i Atosu. Istočno od Soluna, na putu ka Kavali i Tasosu, najpoznatiji su Asprovalta, Stavros i Nea Vrasna. U okviru Olimpske regije najpoznatija letovališta su Paralija, Olimpyc Beach, Leptokaria i Nei Pori. Na zapadnoj obali koninentalne Grčke, najposećeniji su Šivota i Parga.

Ljubitelji mira, tirkiznog mora i lepih plaža sa uvalama mogu uživati na nekom od brojnih grčkih ostva. Od 3000 ostrva koliko ih ukupno ima, naseljeno je oko 220. Naravno, svako ostrvo je priča za sebe. Zbog izuzetne lepote, arheoloških nalazišta i gostoljubivih starosedeoca, grčka ostrva predstavljaju jednu od najposećenijih evropskih destinacija.